Trelleborgs Hamn Academy besökte partnerhamnarna

Denna vecka har kursdeltagarna i Trelleborgs Hamn Academy gett sig ut på en intensiv resa. Under tre dagar avverkades inte mindre än tre av våra systerhamnar, Swinoujscie hamn i Polen samt Rostock och Travemünde i Tyskland. Alla hamnar är unika och har utmaningar kopplade till de egna förutsättningarna, men trots det finns det mycket att lära av varandra. Hur lastar och lossar man i Rostock? Hur planerar man för ankomster och avgångar i Travemünde? Hur hanterar man spillvatten i Swinoujscie? Hur förbereder man för landelsanslutningar? Hur ofta uppgraderar man sina truckar och reachstackers?

Att delta i Trelleborgs Hamn Academy innebär inte bara att man reser geografiskt, det är framför allt en resa för den individuella medarbetaren och en möjlighet att utvecklas och att påverka den riktning Trelleborgs Hamn tar in i framtiden. Deltagarna representerar alla hamnens olika verksamhetsområden och kunskapsutbytet går alltid på högvarv. Engagemanget hos alla kollegor som var med på resan var, som vanligt, på topp och stämningen svårslagen. Väl tillbaka hemma är det nu är det dags att åter kavla upp armarna och omsätta intryck, inspiration, nya kunskaper och idéer i praktiska grupparbeten kring hur vår hamn ska se ut i framtiden. Kunskapen hos våra medarbetare är vår största tillgång i Europas bästa RoRo-hamn!

Trelleborgs Hamns egen akademi pågår under två års tid med 13 kursdeltagare. Målet med satsningen är att ge fler medarbetare kompetensutveckling, med förhoppning att flera av dem kommer att växa och vilja ta på sig mer ansvar, vartefter det uppstår vakanser som passar, som till exempel teamledare eller specialist.