STS Sedov åter till Trelleborg – enda besöket i Skandinavien

Sedov

Bild Pierre Fauvelle

Världens största windjammer – det ryska segelfartyget Sedov – ankommer till  Trelleborg på tisdag i nästa vecka, den 12 augusti. Under tisdagen och onsdagen blir det öppet skepp där alla får möjlighet att besöka fartyget. Det är fartygets enda besök i Skandinavien och Sedov tas emot av den ryske ambassadören i Sverige på kajen i Nyhamnen i Trelleborg.

STS Sedov byggdes som Magdalena Vinnen II i Kiel 1921. Hon byggdes för F A Vinnen, ett av Tysklands största rederier på 1920-talet. Jungfruturen tog sin början den första september 1921 och gick via Storbritannien till Buenos Aires med en last av kol. Överfartstiden var 30 dagar. Efter kriget överlämnades fartyget till Sovjetunionen som krigsskadestånd och här byggdes hon om till det segelskolfartyg hon är  idag.  Namnet kommer från Antarktisforskaren Georgy Sedov som dog 1914. 1981 genomgick Sedov en omfattande renovering, och efter Järnridåns fall flyttades hemmahamnen från Riga till Murmansk.

Sedov är  117 meter lång, tonnage 3 500, gör 18 knop, har 240 mans besättning och segelytan uppgår till 4 195 kvadratmeter.

Besöket i Trelleborg inleds klockan 10 på tisdag när de ambassadören hälsar fartyget välkommen tillsammans med representanter för Trelleborgs kommun. Det är öppet skepp mellan klockan 11 och 18 på tisdagen, mellan 10 och 17 på onsdagen. Tidpunkterna är preliminära och beroende av väder och vind. Entréavgiften är tio kronor för vuxna, barn under femton år gratis. Parkering finns i hamnområdet och vägen dit är skyltad från E6/väg 9.

 När Sedov senast besökte Trelleborg – i juli 2012 – passade tusentals människor på att gå ombord och få en känsla av hur det kan ha gått till på de stora segelfartygens tid.

Ingrid Wa

Kommunikationschef 

Trelleborgs  kommun