Stena Line ansluter till landström i Trelleborgs Hamn

Måndagen den 23 oktober invigde Skånes landshövding Anneli Hulthén tillsammans med Christian Pegel, Energiministern i Mecklenburg-Vorpommern landström i Trelleborgs Hamn. Som första färjerederi i Trelleborgs Hamn ansluter nu Stena Line de två fartygen M/S Skåne och M/S Mecklenburg-Vorpommern till elnätet i land vid hamnuppehåll. Detta är ett viktigt bidrag i arbetet med att minska utsläppen och att minska bullret när fartygen ligger vid kaj.

 

Torbjörn Karlsson, kommunalråd i Trelleborg, hälsade ett 50-tal gäster välkomna till Trelleborgs Hamn. Därefter tog Stena Lines vd Niclas Mårtensson ordet och berättade om Stena Lines hållbarhetsarbete och att elanslutning är ett viktigt bidrag i detta arbete. På många av Stena Lines färjelinjer angör fartyg i citynära lägen vilket gör det extra viktigt att kunna stänga av motorerna vid kaj. Anslutningen innebär att fartygets maskineri stängs av helt, vilket betyder att utsläppen blir lika med noll och för att den totala miljövinsten ska bli så stor som möjligt används grön el. Stena Lines mål 2030 är att 75 procent av de hamnar som de trafikerar ska ha elanslutning.

Sedan lämnade Niclas Mårtensson över ordet till Trelleborgs Hamns vd Jörgen Nilsson som tackade Stena Line för att de anslutit två av sina färjor till landström i Trelleborgs Hamn. Arbetet och planeringen med anläggningen har pågått i några år och Trelleborgs Hamn har fått EU-bidrag för investeringen. Trelleborgs Hamn har som mål att vara Östersjöns klimatsmartaste hamn och har genomfört flera miljöprojekt de senaste åren och elanslutning är ett av projekten.

Därefter var det dags för Anneli Hulthén, landshövding i Skåne och Christian Pegel, Energiminister i Mecklenburg-Vorpommern att inviga landströmmen och klippa bandet mellan regnskurarna. Efter invigningen fick gästerna en guidad tur ombord på M/S Skåne för att titta närmare på landströmsanslutningsrummet, bryggan och kontrollrummet.

Stort tack till alla gäster som deltog i invigningen och visade stort intresse för elanslutningen.

Foto: Joachim Wall

(Klicka på bilden för förstoring)

Anneli Hulthén och Christian Pegel klipper bandet

Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs Hamn och Niclas Mårtensson, vd Stena Line