Sista stenen 26 april 2013

Så kom den sista stenen på plats i vågbrytaren. Det var infrastruktur ministern Catharina Elmsäter-Svärd som under fredagen var i Trelleborg och invigde den första etappen av hamnens utbyggnad, vågbrytarna, som tillsammans är 3 km långa, muddringen av innerhamnen och farleden.  Det var också Infrastrukturministern som la den första stenen på plats i juni 2011.

Cirka 150 personer deltog på invigningen, minglade och åt korv och snittar, tal hölls av kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård, hamnens VD Tommy Halén, Leif-Göran Johnsson från Jonab, Lennart Andersson från Trafikverket och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

Hamnen är nu utbyggd för att kunna ta emot längre fartyg upp till 240m och vi är en hamn som utvecklas med miljö i centrum. Vi har t ex spillvattenmottagning i samtliga lägen, miljöanpassad hantering av dagvatten, och första fartyget kommer snart att elansluta i hamnen. Sommaren 2012 togs Sveriges renaste terminaltraktor i bruk.

Det är lite drygt 150 år sedan den första kajen var klar så att handelsfartyget Njord kunde lägga till som första fartyg i hamnen. Mycket har hänt under de här åren och nu är sista stenen lagd i den här etappen av utbyggnaden, vem vet vad som händer i framtiden?

Stort tack riktar vi till alla som från när och fjärran tagit sig till hamnen för att dela denna speciella dag med oss.

Klicka på respektive bild för en större version.