Ny miljöanpassad reach stacker till Trelleborgs Hamn

Trelleborgs Hamn ABs senaste tillskott i fordonsparken är en ny mer miljöanpassad reach stacker (lyfttruck) av märket Konecranes SMV 4538 CCX4. Reach stackern som används vid lyft av kombienheter från/till järnvägsvagnar och lastbilar, kan lyfta upp till 45 ton och väger 91 ton. Som ett led i att vara Östersjöns klimatsmartaste hamn har faktorer så som krav på buller och emissioner varit viktiga. Konecranes Lifttrucks AB var det bolag som genom offentlig upphandling kunnat bemöta och uppfylla dessa krav till ett lägre pris och där även service och underhåll är en viktig parameter.

Tisdagen den 23 maj var det stor invigning och överlämning av trucken på Konecranes Lifttrucks fabrik i Markaryd med representanter från Trelleborgs Hamn AB, Konecranes Lifttrucks AB och försäljningsbolaget Brubakken AB. Det visade sig nämligen vara deras 6000:e truck som Trelleborgs Hamn AB köpt och detta ville Konecranes Lifttrucks fira med festligheter. 

Alla Konecranes maskiner är unikt anpassade för kunden och Trelleborgs Hamn har varit med att ta fram specifikationen av reach stackern utifrån våra krav. Motorn på den nya reach stackern går på lägre varv vilket ger mindre bränsleförbrukning och därmed lägre utsläpp. Det är en Scaniamotor miljöklass steg 4 för arbetsmaskiner (motsvarande Euro 6 för t ex lastbilar) och uppfyller de senaste kraven vad gäller emissioner. Den är också mer tystgående, vilket var ett annat viktigt krav för oss.  

– Eftersom hamnens kombiterminalverksamhet ligger nära staden och bostäder så har det varit ett extra krav på ljudisolering på reach stackern för att få ner bullernivåerna, vilket Konecranes Lifttrucks AB har kunnat tillgodose, säger Göran Hall, Fordonsansvarig på Trelleborgs Hamn AB.

Leverans av reach stackern till Trelleborgs Hamn sker i vecka 22.