Kryssningsfartyget M/S Artania åter i Trelleborgs Hamn den 8 juli!

2017 var första gången som Trelleborgs Hamn tog emot ett kryssningsfartyg, nämligen M/S Artania. Måndagen den 8 juli var det dags att ta emot alla passagerare på bästa sätt när M/S Artania anlöpte hamnen igen i färjeläge 10.

Kryssningsfartyget är 231 meter långt och tar max 1 200 passagerare och ca 510 besättning. Fartygets rutt är: Kiel – Nynäshamn – Mariehamn – Holmsund – Tallinn – Kotka – S:t Petersburg – Helsingfors – Klaipeda – Gdynia – Trelleborg – Kiel.

– Det är väldigt glädjande för både hamnen och staden att fler väljer Trelleborg som kryssningshamn. Tack vare vår hamnutbyggnad med nya pirarmar, längre kajer och djupare hamnbassäng kan vi numera erbjuda det manöverutrymme som så stora fartyg kräver. Vi har fått förfrågningar från flera rederier och 2020 och 2021 väntas nya kryssningsanlöp. Då är färjeläge 13 och 14 färdigställda vilket kommer möjliggöra fler anlöp av kryssningsfartyg framöver, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs Hamn.

Att M/S Artania väljer att komma tillbaka till Trelleborg är ett kvitto på att allt fungerade väldigt bra 2017.

Totalt var det ca 1 200 tyska turister som väntades stiga i land. Passagerarna välkomnades med musik av stadens musikkårer och information om Trelleborg. Väl i land väntade ett mottagande med vikingar, stadens utbud av butiker och restauranger, musik i Stadsparken och utflykter med buss till Smygehuk eller Trelleborgen.

– Det kommer att finnas tysktalande guider på stan och butikerna har också uppmanats att ta emot euro som betalning. Vi vill att passagerarna ska känna sig välkomna i Trelleborg, säger Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg.

För att lokalbefolkningen också skulle få känna av kryssningsstämningen körde en Londonbuss ett antal turer från Trelleborg C ut till fartyget M/S Artania.

Se filmklipp när M/S Artania anlöper hamnen,
klicka här