Historia gjuten i brons

Nu kan alla intresserade ta del av en liten del av Centralstationens brokiga historia. Föreningen Gamla Trelleborg satte nyligen upp en bronsplatta på det drygt 100-åriga huset som ägs och förvaltas av Trelleborgs hamn. Plattan är en i en lång rad som placeras på kända byggnader i Trelleborg.

Bakom projektet med att upplysa flanörer och andra förbipasserande om husens historia, ligger en testamentsdonation. Annie-May Ohlin arbetade i mer än fyrtio år på Stadsarkitektkontoret i Trelleborg som kartritare. Hennes intresse för och kärlek till stadens byggnader var stor. I sitt testamente skänkte hon 100 000 kronor till Föreningen Gamla Trelleborg vars styrelse beslöt sig för att avsätta pengarna till just informationstavlor. Och inte vilka som helst – det är gjutna i brons och kommer att ge upplysning i många generationer framöver. Föreningens egen historiker Eric Sandell har tagit fram texterna till plattorna.

Texten på plattan på Centralstationen lyder:
”Postångarlinjen Trelleborg- Sassnitz behövde ett stationshus med väntrum för kungligheter och vanligt folk. Centralstationen, en byggnad med tinnar och torn i baltisk-götisk stil ritades av Lindvall och Boklund och uppfördes 1897. Byggnaden var också ändstation för kontinentbanan mellan Malmö och Trelleborg vilken invigdes av konung Oscar II 1899. Övriga mål som kunde nås med tåg från Centralstationen var Lund och Rydsgård. Trafikrestaurangers servering, Pressbyrån och SJ: s paketgods upptog en del av huset. När tågtrafiken upphörde var vagnhallen en tid järnvägsmuseum. Föreningen Gamla Trelleborg fäste denna platta 2011”.

Hamnens Krister Johnsson fick äran att avtäcka plattan på huset som är på väg mot en ny vår. I december 2015 börjar Pågatågen rulla in i den vackra byggnaden.

Ingrid Wall