Hamnens Dag 2014

Det är inte bara vädret som gör en dag perfekt, även om det är en viktig faktor. Det är framför allt alla engagerade människor som ställer upp! Stort TACK till alla deltagande företag, föreningar och besökare som hjälpte oss att göra årets Hamnens Dag till en riktigt trevlig dag. Det var som vanligt många trelle­borgare som passade på att besöka hamnen och våra guidade båt- och bussturer var väldigt uppskattade.

Sjöräddningen hade under dagen två uppvisningar i hamnbassängen där de visade hur en räddnings­aktion till havs kan gå till och kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård blev räddad ur vattnet. Man fick också gå ombord på sjöräddningsfartyget Elsa Johansson och titta.

Kustbevakningens fartyg KBV 034 inbjöd till en rundvandring ombord och Sirmiones Skeppslag hade en eskaderseglats där man också berättade lite om historiken för varje anrik gammal båt.

Andra aktiviteter man kunde se under dagen var till exempel hur Räddningstjänsten utförde en dykaktivitet och när Tullen visade hur det går till när man med hjälp av hund letar droger. Speciellt för barnen hade TT-Line satt upp en hoppborg och man delade också ut ballongfigurer till barnen och Stena Line delade ut glass vilket var uppskattat i det fina vädret. Unity Line bjöd på snittar till de stora och fina ansiktsmålningar till de små. Ballonger, godis och tatueringar hjälpte också till att skapa feststämning i solen.

Det fanns också möjlighet att få information om hamnen om dess miljöarbete och den pågående utbyggnaden av Trelleborgs Hamn. Trelleborgs Kommun diskuterade gärna stadens utveckling och Föreningen Gamla Trelleborg visade bilder från en gången tid. Ahlsell förevisade skyddsutrustning och Skanska informerade om det pågående arbetet med färjeläge 10.

För de som blev hungriga bjöd PWC på en sillamacka och Trelleborgs Hamn på korv och dryck som grillades och serverades av Pingvin Rugby Club.

Inne på Hamngatan 9 informerade Trelleborgs Sjöfartsmuseum, Taxi Trelleborg, Flottans Män och Trelleborgs Allehanda om sina respektive verksamheter.

Deltagande företag och föreningar:

Stena Line, PWC, TT-Line, Unity Line, Väte, Föreningen Gamla Trelleborg, Sjöfartsmuseet, Ahlsell, Sjöräddningssällskapet, Trelleborgs Industrier, Räddningstjänst, Tullen, Turistbyrån, Trelleborgs Kommun, Kustbevakningen, Sirimiones Skeppslag, Flottans Män, Skanska, Trelleborgs Taxi och Trelleborgs Allehanda.

Vinnare i tipspromenaden:

Bilfemma från TT-Line Göran Hansson, Trelleborg
Bilfemma från Unity Line Britt-Marie Ljunggren, Malmö
Bilfemma från Stena Line Anne Nilsson, Trelleborg
Gåendebiljett från Stena Line Stig Nilsson, Trelleborg
Gåendebiljett från Stena Line Bo Göran Larsson, Smygehamn
Gåendebiljett från Stena Line Gerd Freij, Trelleborg
Gåendebiljett från Stena Line Sonny Sjövall, Trelleborg
Gåendebiljett från Stena Line Margareta Tonkin, Klagstorp

Bilder från Hamnens Dag 2014. Klicka på respektive bild för en större version.

Fotograf: Pierre Fauvelle och Trelleborgs Hamn.