Färjeläge nummer 10 invigdes 14 oktober 2014

Tut och fanfar för nya läget

Med öronbedövande tut invigdes på tisdagen det nya färjeläget i Trelleborgs hamn. Färjeläge nummer 10 är det första i den nya delen av hamnen och kan ta emot färjor på upp till 240 meter.  Såväl invigningstalare som de många gästerna uttryckte sin glädje över att första etappen av flytten nu är i hamn.

– Det här är begynnelsen på en ny era, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård. En historisk dag för Trelleborg, slutpunkten för ett bygge, starten för hamnflytten.

Trelleborgs hamn håller så sakteliga på att flytta en halv kilometer ut i Östersjön. Förra året byggdes tre kilometer nya pirarmar, i augusti stod det nya dagvattensystemet klart och på tisdagen var det dags att ta det nya läget i bruk. Läge tio är byggt för att kunna ta emot 240 meter långa fartyg, fyrtio meter längre än vad de gamla lägena klarar.

Regnet hängde i luften när m/s Robin Hood öppnade sin bogport och den första symboliska lastbilen kunde rulla samtidigt som Désirée Oen från EU-kommissionen klippte det blågula bandet.

Hon hade dessförinnan talat om den betydelse Trelleborgs hamn har i EU:s transportkorridorer. Hon betonade miljöaspekten och berömde Trelleborg för hamnens målmedvetna arbete att bli Östersjöns renaste hamn.

Tysklands ambassadör i Sverige, Michael Bock, uttryckte också han sitt gillande:

– Andra talar om att investera, ni gör det, sa han bland annat.

Hamnbolagets VD Tommy Halén var förstås nöjd denna dag när det första av en rad planerade färjelägen togs i bruk. Det nya läget är lättare att angöra och sparar såväl tid som bränsle.

Också TT-Lines VD Hannes Conzen var glad denna dag. Rederiet har trafikerat Trelleborg i 52 år och ser utbyggnaden som ett viktigt steg för framtiden.

– Tack till Trelleborg, den svenska och tyska regeringen.

Diskussionerna om framtiden fortsatte på eftermiddagen där Trelleborgs Hamn arrangerade sin årliga transportkonferens med många svenska och utländska gäster och talare.

Bilder från invigningen av färjeläge 10. Klicka på respektive bild för en större version. Fotograf Pierre Fauvelle och Trelleborgs hamn