Årets pris för hållbar samhällsbyggnad till Trelleborgs Hamn

Trelleborgs Hamn AB, tillsammans med Skånetrafiken och Trafikverket, var nominerad till ”Årets pris för hållbar samhällsbyggnad” som Samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg delar ut varje år. I hård konkurrens mot Östra Beddinge strandhed (Östra Beddingestrands vägförening med entreprenör Erikslunds gräv) och Rättpsykiatriskt centrum (Region Skåne, MVB och BSK Arkitekter) vann Trelleborgs Hamn det ärofyllda priset för hållbar samhällsbyggnad som delades ut på Trelleborgsgalan torsdagen den 17 november inför 450 gäster.

 

Motiveringen lyder:centralstationen
”Årets pris för Hållbar samhällsbyggnad går till ett projekt som bidrar till hållbarhet vad gäller såväl stadsstruktur som resvanor. Genom att kombinera moderna tekniska lösningar med inspiration från förr har man lyckats fylla en gammal byggnad med nytt liv. Historien hålls levande samtidigt som det första steget mot framtidens Trelleborg har tagits.”
 
Den byggnad som priset avser är Centralstationen. Ambitionen från Trelleborgs Hamn har varit att med varsam renovering av byggnaden bevara den gamla, genuina stilen och inte göra för stora ingrepp.
 
1897 invigdes Centralstationen, som gick under namnet Trelleborgs Nedre, och var ett kommunikationsnav för post, telegrafi, telefoni och järnväg. Under tiden fram till 2015 har byggnaden använts för olika ändamål, såsom exempelvis parkeringsplats och vid olika events. När Centralstationen invigdes den 12 december 2015 blev den åter ett kommunikationsnav, men denna gång avseende resande till och från Trelleborg och utlandet.
 
VD Tommy Halén tog emot priset på Trelleborgsgalan och framförde ett stort tack till juryn och våra samarbetspartners i projektet.
”Det här projektet var utpekat för Skånetrafiken och Trafikverket till att bli Skånes flaggskepp. Detta knyter an till oss i Trelleborgs Hamn som jobbar med andra typer av skepp”, sa Tommy Halén vid prisutdelningen.

diplom-och-pris