Sverige har fått en ny kryssningshamn!

Onsdagen den 19 juli är en historisk dag för Trelleborgs Hamn då det är första gången som hamnen tar emot ett kryssningsfartyg. Vid 07.30 lade M/S Artania till vid färjeläge 10 där passagerarna välkomnades med musik av Trelleborgs musikkår.

Trelleborgs kommun, Trelleborgs Hamn och det lokala näringslivet har samarbetat på bred front för att på bästa sätt kunna ta emot passagerarna när staden för första gången får besök av ett kryssningsfartyg. Totalt är det 1200 tyska turister som väntas stiga i land. Väl i land väntar en levande stad med butiker som håller extraöppet, erbjudande om olika verksamheter att besöka och utflykter med buss till Smygehuk eller Trelleborgen. Under tolv timmar blir det fullt pådrag i Trelleborg.

– Det kommer också att finnas tysktalande guider på stan och butikerna har uppmanats att, om möjligt, ta emot euro som betalning. Vi vill att passagerarna ska känna sig välkomna i Trelleborg, säger Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg.

Tidigt imorse avgick också Londonbussen från Stortorget till utsiktsplatsen väster om Trelleborgs Hamn där många trelleborgare kunde se när fartyget gled in i hamnen.

Det är första gången som Trelleborgs Hamn utgör ett stopp för ett kryssningsfartyg. Det är det längre nybyggda färjeläget och pirarmarna som gjort det möjligt för Trelleborgs Hamn att ta emot M/S Artania.

– Vi har fått förfrågningar förr, men då var hamnen inte utbyggd och vi kunde inte erbjuda det manöverutrymme som så stora fartyg kräver. Efter att vi kommit överens med M/S Artania har vi fått förfrågningar från fler rederier, men än är inget klart, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs Hamn.

Kryssningsfartyget är 231 meter långt. Det utgår från tyska Kiel och är just nu ute på en tio dagar lång resa i Östersjön. Sista stoppet innan M/S Artania ankom till Trelleborg var Bornholm och efter 12 timmar vid färjeläge 10 styr besättningen vid 20-tiden ikväll den 19 juli kosan åter mot Kiel där resan avslutas. 

Trelleborgs Hamns vd Tommy Halén och kommunalråd Torbjörn Karlsson fick också möjlighet att under dagen överlämna en gåva från hamnen till M/S Artanias kapten Morten A. Hansen samt få en guidad rundvisning på kryssningsfartyget.

Frågor

För mer information och eventuella frågor om kryssningsfartygets besök i Trelleborg kontakta Ditte Fagerlund, vd Visit Trelleborg, ditte.fagerlund@trelleborg.se eller 0410-733194.