Nätverksträff i hamnen om framtida lastbilsförare

Det finns ett oerhört stort behov av lastbilschaufförer i Sverige. Detta vet Johanna Thulin, som tillsammans med två kollegor på Arbetsförmedlingen i Trelleborg bjöd in kollegor inom branschen från Trelleborg, Vellinge och Svedala kommun till två olika nätverksträffar, i syfte att sprida denna kunskap vidare till arbetssökande och studerande. Samtidigt passade de på att nätverka och utbyta erfarenheter och var passar väl bättre än att hålla ett möte kring transportbranschen och lastbilsförare än i Trelleborgs Hamn? Alla deltagare fick givetvis också en guidad tur runt om i hamnen.

– Det är alltid viktigt att profilera sig som en attraktiv arbetsgivare och Trelleborgs Hamn måste tänka på återväxten framöver, speciellt med tanke på att vår största yrkeskategori lastbilschaufförer är ett bristyrke. Som en stor arbetsgivare i Trelleborg är det också naturligt att samverka med andra aktörer i vårt närområde, så jag ser mycket positivt på att dessa nätverksträffar hölls hos oss i Trelleborgs Hamn, säger Marita Östberg, HR-chef på Trelleborgs Hamn AB.

Vid den första träffen var det framför allt jobbcoacher, arbetsmarknadssekreterare, arbetsförmedlare och representanter från TYA som träffades och syftet var främst att få större kunskap om yrket och branschen.

Vid det andra tillfället träffades representanter från Arbetsförmedlingen, Samverkan Skola/Arbetsliv, studie/yrkesvägledare, med flera. Denna gång var det mer fokus på utbildning och Knut Danefeldt och Peter Ahl som är lärare på yrkesförarutbildningen på Nils Holgerssons vuxenutbildning i Skurup höll ett föredrag om vad som ingår i den 42 veckor långa förarutbildningen, vilka förkunskaper som krävs samt vilka krav som måste uppfyllas. De berättade också att på den senaste utbildningen, som totalt tar 16 elever, var hälften tjejer, vilket är mycket glädjande!